Haber

Sporun Bir Faydası Daha Eklendi: Egzersiz Ağrı Toleransını Artırır!

Norveç’teki en büyük nüfus araştırmalarından birinin sonuçlarına göre, düzenli eğitim ile aktif bir yaşam sürdürmek ağrı toleransını artırıyor.

Kaynak:https://nypost.com/2023/06/04/egzersiz…

PLOS One dergisinde yayınlanan bir çalışma, spora bir başka fayda daha ekliyor.

Araştırmalara göre düzenli egzersiz ağrıya karşı toleransı artırıyor. Kuzey Norveç Üniversite Hastanesi’nin baş yazarı Anders Pedersen Årnes şunları söyledi: “Araştırmadan öğrendiğimiz en değerli şey, boş zamanlarınızda düzenli fiziksel aktivitenin acı ve ıstıraba karşı toleransınızla bağlantılı olduğudur. “Hayatınızda ne kadar aktif olursanız, acıya karşı toleransınız o kadar artar.”

Araştırmacılar, Norveç’in en büyük nüfus çalışması olan Tromsø Çalışması’ndan 10.732 katılımcıyı analiz etti.

Katılımcılar, fiziksel aktivite düzeylerini sedanter, hafif, orta ve kuvvetli olarak derecelendirdikleri bir anket doldurdu. Katılımcılardan daha sonra ağrıya karşı dirençlerini ölçmek için ellerini 0 ila -5 santigrat derece aralığında soğuk suya batırmaları istendi. Bu çalışma, ortalama yedi ila sekiz yıl olmak üzere iki kez tekrarlandı.

Sonuçlar şaşırtıcı değildi.

Düzenli olarak aktif bir yaşam süren katılımcılar, her iki aşamada da ağrıya karşı daha yüksek direnç gösterdi. Årnes ve grubunun gözlemlediği gibi, iki deneme arasındaki zaman aralıkları arasında katılımcıların hareket seviyelerindeki değişiklikler de sonuçlarda etkili oldu.

Katılımcıların genel aktivite seviyeleri ne kadar yüksek olursa, ağrı toleransları da o kadar yüksek olur!

Sonuçlara göre, en az aktif olan katılımcılar soğuk suya (ağrıya) 60 saniye tolerans gösterirken, en aktif katılımcılar ortalama 80 saniyeye sahipti. Araştırmacıları şaşırtan bir diğer şey de sonuçların kronik ağrı çekenler için de dengeli olmasıydı.

Buna göre tüm katılımcılar, kronik ağrı ve ağrısız ayrımına bakılmaksızın, düzenli aktivite yaptıkları sürece ağrıya karşı daha yüksek tolerans gösterebilmişlerdir.

Bir başka şaşırtıcı nokta da bu hoşgörü düzeyinin cinsiyetten etkilenmemesiydi.

Årnes, erkekler ve kadınlar arasında küçük değişiklikler görmeyi beklemelerine rağmen, aktivite düzeyi ile cinsiyet arasında bir ilişki gözlemlemediklerini belirtti.

Årnes, bunun gözlemsel bir çalışma olduğunu ve aktivite düzeyi ile ağrı toleransı arasındaki bağlantının daha yakından araştırılması gerektiğini vurguladı.

Geçmişte Årnes ve grubunun bulduğu sonuçlarla emsal sonuçları olan birçok çalışma var. Güneydoğu Louisiana Üniversitesi tarafından yürütülen ve Journal of Sports Science and Medicine dergisinde yayınlanan 2017 tarihli bir çalışma ile 2020 yılında BMC Musculoskeletal Disorders dergisinde yayınlanan bir çalışmada da gözlemler yapılmıştır.

Araştırma sonuçlarına göre aktivite düzeyi ne olursa olsun tüm katılımcılar sporun faydalarından yararlanmaktadır.

Kronik eklem ağrılarından uzak, sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız spor yapmak temel ihtiyaçtır. Ayrıca spor yapmanın faydalarından faydalanmak istiyorsanız profesyonel düzeyde yapmanıza ve kendinizi yormanıza gerek yok.

haber-ayvacik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu