Haber

Gemlik Çevre Yolu kamulaştırma toplantısında atmosfer gergindi

Tarık ŞEKER / BURSA (İGFA) –Gemlik Armutlu Devlet Yolu İnşaatı Kamulaştırma Toplantısının ikincisi Cumhuriyet Mahallesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İlk toplantıda karar alamayan vatandaşlar, ikinci görüşmede karara varamadı. Toplantının başlaması gereken saatte herhangi bir yetkilinin hazır bulunmaması vatandaşları sıkıntıdan kurtardı.

Karayolları 14’üncü Bölge Müdürlüğü’nü arayan vatandaşlar, iade sözleşmesi olduğunu yetkililere bildirmesi üzerine görüşmenin unutulduğunu bildirdi. Söz konusu görüşmenin sadece bir prosedür olduğunu belirten yetkililer, burada vatandaşlara farklı bir teklif sunmayacaklarını, maliyetlerin bir önceki görüşmede olduğu gibi olduğunu kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bursa Karayolları 14’üncü Bölge Müdürlüğü’nden gelen ve vatandaşların sorularını yanıtlayan Erem S.’nin yetkili olduğunu beyan etmesi üzerine salonda gerginlik yaşandı. Vatandaşlar arsalarını maliyetinin altında kamulaştırmak istediklerini, bize verilen değerlerin gerçeği yansıtmadığını, gerçek ölçü yapılmayarak gerekli işlemlerin yapılmadığını belirtti.

Yetkili yanlış ölçülerde hatalar olduğunu kabul etmekle birlikte bunlardan kaynaklanan hatalar da vardır; “Evet yaptığımız bazı yerlerde yanlış ölçümler yapılmış ve ölçümden önce muhtarlara bilgi vermediklerine dair tebligat gönderdikleri ve taşınmaz sahiplerine de bilgi vermedikleri halde, toplantıyı şöyle kabul ettiler: 1.5 saat sonra gelmeleri onların suçuydu.

GÖREVLERİNİ TAKİP ETMEMELERİ İÇİN BASIN MÜDÜRLERİNE MÜDAHALE ETMEYE ÇALIŞTILAR

Toplantıda bulunan Gemlik Basın İmtiyaz Sahibi Tarık Şeker’in sorusunun ardından toplantı şöyle noktalandı; “Ateş edemezsin” dedikten sonra polisi arayarak basının işini yapmasını engellemeye çalışan görevlinin yanında bulunan diğer kişi, basın mensubuna şunları söyledi; “Arkadaş Emniyet Müdürlüğünden ayrılıyor” diyerek faziletli büyük polisimizin adını tehdit olarak kullanmaya çalışmış, basın özgürlüğünü engellemeye çalışmıştır.

OLAY NASIL OLDU?

Hatırlanacağı üzere olay 20 Haziran 2022 tarihinde meydana gelmişti. Gemlik’in Orhaniye Mahallesi Çevre Yolu üzerinde yağmur nedeniyle meydana gelen patlamada istinat duvarı ağır hasar görmüş, Gemlik Belediyesi durumu acilen Karayolları’na bildirmişti. Ardından Gemlik Kaymakamlığı gerekli güvenlik önlemlerini alarak bölgenin boşaltılmasını ve vatandaşların geçici barınaklara nakledilmesini sağladı. Karayollarının 5 aylık süre boyunca vatandaşları hiçbir şekilde bilgilendirmemesi de vatandaşlarda tedirginlik yarattı.

Karayolları’nın 5 aylık süre sonunda yerlerini kamulaştıracağını vatandaşlara açıklaması da tepki çekti.

5 aydır kirada yaşadıklarını belirten vatandaşlar, “Bizi evlerimizden çıkardılar. Evet tehlikeli, farkındayız ama geçinmekte zorlanan insanlarız. Bazıları. kimimiz emekli kimimiz hasta şimdi evlerimizi yıkmak istiyorlar kaymakamlığın bize verdiği kira yardımı da kesilsin evlerimiz günümüz şartlarında mesken bile olsun. Ödeyemeyecekleri meblağlar satın alarak bizi mağdur ettiler”.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet büyüklerine seslenen vatandaşlar, “Bize yardım edin” çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu