Dünya

Özhaseki: Millet Bahçesi projemiz 100 milyon metrekareye ulaşacak

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Millet bahçesi projemiz şu anda 80 milyon metrekareyi aştı. İnşallah 100 milyon metrekareye ulaşacağız.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, çeşitli ziyaretlerde bulunduğu Kayseri’de Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından düzenlenen ‘Çevre ve Sürdürülebilirlik Temalı 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı. Törende Bakan Özhaseki’ye ERÜ tarafından fahri doktora unvanı verildi. Burada konuşan Bakan Özhaseki, “Bilimsel araştırmalara göre dünyanın sıcaklığı son 150 yılda 1,1 derece arttı. Bunun muhafaza edilmesi gerektiğini söylüyorlar. 52 dereceye çıkarsa gıda krizi başlıyor” Gıda krizi başlayınca göçler ve savaşlar başlıyor. Özellikle dünyanın sıcaklığı 3 dereceye çıkarsa dünya yaşanmaz hale gelecek. Birleşmiş Milletler yeni yayınlanan bir raporunda diyor ki; geçtiğimiz yıl, Sel, kuraklık, fırtına, yangın gibi 560 felaket yaşandı. Neden oluyor bu? Kolay bir nedeni var. Sanayi devrimi. “Büyük şehircilik birlikte başlar. İnsanlar büyük şehirlerde toplanıyor. Çok fazla üretim var. Bu üretimden faydalanan insanlar daha çok tüketmeye başlıyor. Daha çok tükettikçe daha çok atık atıyoruz ve daha çok kirletiyoruz. Kirlettiğimizde felaketler meydana gelir. Yani dünyanın istikrarını bozuyoruz” dedi.

‘KİRLİLİK ORANIMIZ YÜZDE 1 BİLE DEĞİL’

İklim krizine değinen Bakan Özhaseki, “İklim kriziyle ilgili Türkiye çok büyük bir mücadele içinde. Dünyayı en az kirleten ülkeler arasındayız. Bizim kirlilik oranımız yüzde 1 bile değil. Yapanları soruyorsunuz.” daha fazla kirletiyor. Çin, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği.” Tüm dünya. Bize kömürle ilgili fetva verenler hâlâ Almanya ve Polonya’da kömür üretiyor, elektrik garantisi vermeye devam ediyor. Biz yine de üzerimize düşeni yapmalıyız. Dünyamızı kirletmeyelim, kirletmeden üreterek yolumuza devam edelim. Paris İklim Anlaşmasına itirazlarımız vardı. İlk bakanlığım sırasında o toplantılara katıldık ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne itirazlarımızı dile getirdik. Çoğu kabul edildi. Biz ülke olarak orada verdiğimiz sözlerin arkasında duruyoruz. Geçtiğimiz günlerde Emine Erdoğan’ın öncülüğünde 541 iklim değişikliği eylem planını açıklamıştık. Bunları da sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu arada 2053 net 0 emisyon hedefimiz var. Bunun için de yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

‘ATIKSU ARITMA TESİSLERİ İNŞA EDİYORUZ’

Sıfır atık konusuna da değinen Bakan Özhaseki, “Bir yandan atıksu arıtma tesisleri inşa ediyoruz, diğer yandan da sistematik depolama sonucu ortaya çıkacak gazlardan enerji elde etmeye çalışıyoruz. katı atık tesisleri ve bunun sonucunda bitkilerin üretildiği ortama gitmek. Denizdeki atıkları topluyoruz. Bir yandan da halka açık bahçeler yapıyoruz. Yeşil “Alanların arttırılması, lavabo alanlarının arttırılması da öyle görünüyor. Karbon emisyonları açısından olağanüstü bir avantaj. Millet bahçesi projemiz şu anda 80 milyon metrekareyi aştı. İnşallah 100 milyon metrekareye ulaşacağız” dedi.

Bakan Özhaseki sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu ülke bir deprem ülkesi. Bilim insanları Himalayalar’dan Alpler’e kadar uzanan hatta 5 riskli ülke olduğunu söylüyor. Bunlardan biri de Türkiye. Son 100 yılda 6 ve üzeri büyüklüğünde 60’ın üzerinde deprem yaşandı. Anakaramızda ölenlerin sayısı 130 bin. Maddi hasar yüz milyarlarca dolar. Peki bizim görevimiz nedir? Sağlıklı evler yapmak. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm müdürlüğü kurduk. 680 bin ev, 170 bine yakın iş yeri yıkıldı, hasar gördü. 200 bin civarında ev de yıkıldı, hasar gördü.” Önümüzdeki aydan itibaren teslim edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu