Dünya

Bereketli yaşam ortak akılla mümkün

İZMİR (İGFA) – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin takviyesiyle Paylaşım İktisadı Derneği (PAYDER) tarafından düzenlenen 1. Memleketler arası Paylaşım İktisadı Tepesi Ahmed Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi’nde (AASSM) başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş. ile İZELMAN A.Ş.’nin de katkı sağladığı aktifliğe İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, PAYDER İdare Heyeti Lideri İbrahim Aybar, Türkiye Üçüncü Dal Vakfı (TÜSEV) Onursal Lideri Prof. Dr. Üstün Ergüder, Karşıyaka Belediye Lideri Cemil Tugay, ekonomist ve muharrir Emin Çapa, İZELMAN A.Ş. Genel Müdürü Burak Alp Ersen, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin evvelki periyot lider vekili Sırrı Aydoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları, ekonomistler ve uzmanlar katıldı.

“Kurda kuşa aşa” diyerek kelamlarına başladı
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Kurda, kuşa, aşa” diyerek kelamlarına başladı. Anadolu bayanlarının toprağa tohum serperken kullandığı bu kısa cümlenin, tüm hayatın nasıl inşa edilmesi gerektiğiyle ilgili iki temel sırrı içerdiğini belirten Lider Soyer, “Birincisi, paylaşmadan üretim olmaz. İkincisi ise ne üretiyorsak onun üçte ikisi bize değil evrene aittir. Bu matematik bozulduğu anda, yaşamın matematiği de şaşar ve gezegen yaşanmaz hale gelir. Paylaşım ekonomisi bana göre insanlığın en büyük dejavusudur. Dünyayı kaçınılmaz bir sona sürükleyen merkeziyetçi felsefenin iflası ve türümüzün ‘imece’ kültürünün yine, yeniden keşfidir” dedi.

“Kimseye refah ve huzur getirmiyor”
Lider Soyer tabiat, toplumlar ve şahıslar üzerinde onarılması çok güç yaralar açan “biriktirme ekonomisinin” insanlara zenginlik vaat ettiğini söyleyerek şu sözleri kullandı: “Kendine ilişkin konutlar, kendine ilişkin şirketler, yalnızca bir aileye ilişkin olan büyük servetler paylaşmadan büyümeye şartlanmış zenginlik tanımının sonucu. Adeta kanserleşme sürecini yansıtan bu tablo, kimseye refah ve huzur getirmiyor. Hepimizin ekmeğini ve güvenliğini, gezegenimizin ise sıhhatini elinden alıyor. Bu hasta gezegeni yaratan ve iktisat biliminin temel paradigması olan bir tespit var. Kaynaklar hudutlu muhtaçlıklar sınırsızdır. Sanki yanlışsız mudur? Tabiatla uyumlu kaynak arayışı sonsuz imkanlar sunmuyor mu? Güneş, rüzgar, deniz dalgası, hidrojen sonsuz kaynakların müjdeleyicisi değil mi? Pekala gereksinimler sahiden sınırsız mı? Yoksa çok daha az tüketerek yaşamak mümkünken bizi doyumsuz kılan kapitalist üretim bağlarının hegemonyası mı, tuzağı mı?”

“İzmir’de düzenlenmesi bizim için büyük bir anlam ifade ediyor”
Paylaşım iktisadını anlamak için onun ana çıktısını daha en baştan tanım etmek gerektiğini vurgulayan Lider Soyer, “O çıktı, elbet ki büyüdükçe eksilten zenginlik yerine, paylaştıkça çoğaltan rahmet olmalı. Tahminen de bu nedenle hem yeni hem de çok eski bu ekonomik paradigmayı ‘bereket ekonomisi’ olarak da tanım edebiliriz. Rahmet, tek başına değil birlikte güzelleşmeyi, çok iken bir olmayı ve dünyanın refahını adil bir biçimde paylaşmayı söz ediyor. 2021 Eylül’ünde İzmir’de gerçekleşen Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nde tüm bu anlattıklarımı içeren bir kültür tanımı yapmıştık ve ismine da döngüsel kültür demiştik. Döngüsel kültür dört ayak üzerine oturuyor. Birbirimizle ahenk, tabiatımızla ahenk, geçmişimizle ahenk ve değişimle ahenk. Temel vaadi rahmeti korumak olan bu paylaşım iktisadının döngüsel kültürün çok değerli uygulamalarından biri olduğuna inanıyorum. Bu nedenle bu buluşmanın İzmir’de düzenlenmesi bizim için büyük bir mana söz ediyor. Öte yandan bugün burada konuşulacak mevzuların Şubat 2023’te düzenleyeceğimiz İkinci Yüzyılın İktisat Kongresine çok kıymetli katkılar koyacağına inanıyorum. Şaşarsa tekil akıl şaşar. Ortak aklın şaştığı asla görülmemiştir. Ortak akılla hareket etmeden bereketli bir hayat inşa edemeyiz. Yoksulluğu yenemeyiz. Paylaşım iktisadının de temeli imeceye, yani çok insanın ortak akılla hareket etmesine dayanıyor” diye konuştu.

“Paylaşmak kültürümüzde önemli bir davranış biçimidir”
PAYDER İdare Şurası Lideri İbrahim Aybar da, “Bugün paylaşmayı ve paylaşarak ekonomik değerler yaratmayı konuşacağız. Paylaşmak bizim kültürümüzde önemli bir davranış biçimidir. Bugün bizler paylaşmanın daha çok ekonomik değer yaratan tarafına bakacağız. “Yolculuğumuzda en büyük desteği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden görüyoruz. Tunç Başkanıma teşekkürler sunuyorum” tabirlerini kullandı.

“Bu dünyayı isteyen var mı?”
Paylaşmanın zorunluluğuna değinen ekonomist ve muharrir Emin Çapa, “Başka bir dünya inşa etmek zorundayız. Bunun için başka bir insan inşa etmek mecburiyetindeyiz. Gelecek inşa edilen bir şeydir” dedi. Gelir dağılımının dünyada müthiş bir noktaya geldiğini ve iktisadın sürdürülebilir olmaktan çıktığını tabir eden Emin Çapa, “Bu dünyayı isteyen var mı? Bu dünya kapitalizm için bile mümkün değil” diye konuştu.

“Hep beraber sahiplenmemiz lazım”
Türkiye’de hayırseverliğin gelişimi hakkında konuşan TÜSEV Onursal Lideri Prof. Dr. Üstün Ergüder ise yıllar evvel katkı koyduğu eğitim ıslahatı teşebbüsüyle ilgili bilgi vererek “Eğitim reformunu şu an 16 vakıf ve dernek destekliyor. Eğer Türkiye’de eğitimde bir şey yapılacaksa hep beraber sahiplenmemiz lazım. Bu da bir paylaşımdır. Burada sosyal değişim hedefliyorsunuz. Buna para bulmak güç oldu ama oldu. Ortaklaşma projesi çıktı” dedi.
EKAR Kurucu Lideri Vilhelm Hedberg de, ulaşım paylaşımında yeni gelişmeleri aktardı ve tabiat dostu sistemlerin kıymetini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu