Yaşam

Hikaye anlatımının tarafsız ve gerçekçi kalemi: Anton Chekhov

ensonhaber.com

Anton Çehov, 29 Ocak 1860’ta Kırım’da bir liman kenti olan Taganrog’da doğdu. Bakkal olan Pavel Yegorovich Chekhov ve Yevgeniya Yakovlevna Chekhova’nın üçüncü oğluydu.

Taganrog Boys’ Grammar School’a kaydoldu. Küçük yaşta tiyatroya ilgi duydu ve ailesiyle oynadığı kısa skeçler yazmaya başladı.

Babasız ve Platonov adlı iki oyun yazdı. Babasının iflasının ardından aile Moskova’ya gitti; Çehov, Taganrog’da kaldı ve özel dersler vererek eğitimine devam etti.

Tıp okumak için Moskova’ya geldi ve burada Antosha Chehonte gibi takma adlarla Strekoza (Yusufçuk) dergisi için haftalık hikayeler yazmaya başladı. İlk eskiz koleksiyonu Tales of Melpomene 1884’te yayınlandı.

Bu dönemde verem hastalığına yakalandı. Ünlü romancı Grigorovich’in kendisine yazdığı bir mektupla yazarlığı ciddiye almaya karar verdi ve kendi adıyla ilk öykü koleksiyonu Tangled Tales 1885’te yayınlandı.

Ivanov’un ilk versiyonu 19 Kasım 1887’de Moskova’daki Korsh Sahnesi’nde sahnelendi, aynı yıl Alacakaranlık öykülerinin ikinci koleksiyonu yayınlandı.

Kuğu ve Ayı’nın Müziği ilk kez 1888’de sahnelendi. Alacakaranlık için Puşkin Ödülü’ne layık görüldü. Ağabeyi Nikolai, 1889’da veremden öldü.

En uygun öykülerini yazdı

Ertesi yıl Sibirya’daki Sahalin Adası’nı ziyaret etti. AS Suvorin ile Fransa ve İtalya’ya gitti. Ertesi yıl Moskova yakınlarındaki Melihovo evini satın aldı, bir konut yaptı ve orada yaşamaya başladı.

Burada geçirdiği beş yıl boyunca açtığı küçük klinikte doktorluk mesleğini sürdürürken en güzel öykülerini yazdı.

Evli

Martı, 1896’da ilk sahnelendiğinde olumsuz tepkilerle karşılaştı. Ertesi yıl tüberküloz teşhisi konan Çehov, Avrupa’da istirahat etti. Ertesi yıl Yalta’ya döndü ve oradan bir arsa satın aldı.

Vanya Dayı 1899’da Moskova Sanat Tiyatrosu’nda sahnelendi, aynı yıl annesi ve kız kardeşiyle birlikte Yalta’daki yeni konutuna taşındı. 1898’de tanıştığı aktris Olga Knipper ile 1901’de küçük bir törenle evlendiler.

Üç Kızkardeş

Üç Kızkardeş bu yıl Moskova Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Ertesi yıl sağlığı bozulmaya başladı.

Bitirdiği son oyunu Kiraz Bahçesi’nin ilk temsilinin ancak üçüncü perdesine katılabildi. Uyumak için gittiği Badenweiler’da öldü.

Karısı Knipper’a ne dedi? “Şampanya içmeyeli uzun zaman oldu.” Bu onun meşhur son sözleriydi. Cesedi Novodevichy Mezarlığı’na gömüldü. Hayata ve yazıya bakışını şöyle özetledi:

“Yalnız yürümek istiyorum”

Kısa hayatımda, insanın erişebildiği her şeyi kucaklamak istiyorum. konuş, oku; dev bir fabrikada çekiç almak; denizi seyretmek, tarlaları sürmek. Nevsky Bulvarı’nda, uçsuz bucaksız tarlalarda, okyanusta, hayal gücümün beni götürdüğü her yerde tek başıma yürümek istiyorum.”

kumru-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu