Yaşam

Her Hikayenin İki Tarafı Var! Film Tarihine ‘Kötü’ Olarak Geçen Fakat Anlaşılmamış Olabilecek Karakterler

Filmlerde izlediğimiz makûs karakterlerin üzere özellikleri olsa da bazen kalplerimize dokunan bir tarafları da oluyor. Şayet yeterli geliştirilirlerse izleyicileri kendi karanlık tarafları ile yüzleştirme cüreti verdirip bize şu soruyu sordurtuyor: Çocuklukları o kadar makus geçmeseydi yeniden de onları dışlar mıydık? İçeriğimizde var oldukları öykünün makûs tarafına itilen karakterlere farklı bir taraftan bakıyoruz!

1. Dudley Dursley

twitter.com

Harry Potter severler Dudley’in Harry’nin hayatını olabildiğince cehenneme çevirmek istediğini uygun bilir. Ancak Dudley’in Harry’e karşı bu stil davranışlarının kaynağı anne ve babası olabilir. Şımarık kuzenin kendini orta sıra büyünün yanlış tarafında bulması, mesela hayvanat bahçesinde yılanla olan endişe dolu anları ve kalçasında ansızın biten domuz kuyruğu da, Harry’e olan bu tutumlarını körüklemiş olabilir. Siz ne dersiniz?

2. Maleficent

twitter.com

Maleficent filmin hem ana hem de kötü kahramanı. Bir insan olan gerçek aşkı Stefan tarafından ihanete uğradığı an hikayesi şekilleniyor. Stefan, krala vermek üzere Maleficent’in kanatlarını çalıyor ve sonrasında tahta varis seçiliyor. Malificent ise intikam için prensesi derin bir uykuyla lanetliyor. Malificent kızı tanıdıkça davranışlarından pişman oluyor ve kızın krallığını korumak istiyor. Bu peri masalı, aileler ortasındaki bağ ile bayanların gücünü bir prens ve prensesin ortasındaki klâsik aşkın üzerinde tutuyor.

3. Ruth DeWitt

twitter.com

Hepimiz Titanic’i ilk izlediğimizde Ruth DeWitt’i Rose’un katı annesi olarak görüp hikayenin kötü karakterlerinden biri olduğunu düşünmüşüzdür. Kötü davranışlara sahip olduğuna şüphe yok; Jack’e daima makus davranmakla bir arada Rose’a Cal ile evlenmesi için daima baskı yaptı. Burnu havada, kaba ve bencil olsa da kızını önemsiyordu ve her anne üzere onun için en güzelini istiyordu. Bu hususta onu suçlayabilir miyiz? Cankurtaran botu sahnesinde Rose olmadan ayrılmayı reddetti ve geminin yavaş yavaş batışına şahit olurken kızı ve öteki yolcular hala gemide olduğu için gözyaşlarına boğuldu.

4. King Kong

Aslında King Kong bir yaratık sinemasındaki kolay bir canavar değil, çok daha fazlası. Sinemada beşerler denizde kaybolduktan sonra Skull adasına varıyor ve farkında olmadan gorilin hayat alanına giriyor. Kıssa ilerledikçe Kong’un Ann’e karşı korumacılık duygusu olduğunu görüyoruz. Tüm beşerler onu yakalamak, denetim altına almak ve ondan yararlanmak isterken gorilin istediği tek şey yalnız kalmak.

5. Loki

twitter.com

Loki’nin ise Thor filminde kötü olmak için birçok sebebi vardı. Odin, onun bir buz devi olduğunu saklamak için büyü kullanarak Loki’yi bir bebekken alıp büyütmüştü. Yalnızca bu da değil, Loki tüm hayatını inanılmaz derecede bencil ve sorumsuz olan ailenin favori oğlu Thor’un gölgesinde kalarak geçirdi. Evlatlık olduğunu öğrenmesi Loki’yi bir eşiğe getirmiş olsa da Thor üzere bir kardeşle yıllarca uğraşmak onu gerçek bir berbat olma noktasına sürükledi.

6. Sid

twitter.com

Evet, Sid oyuncakları sadece cümbüş olsun diye eziyor hatta havaya uçuruyordu. Ancak oyuncakların canlı olduğunun farkında bile değildi. Aslında Sid ebeveynlerinden ilgi göremeyen küçük bir çocuktu. Sinemanın sonunda Woody ve başka oyuncaklar onu o denli korkuttular ki, Sid bir daha oyuncaklara ziyan vermeyeceğine dair yemin etti.

7. Casus Smith

twitter.com

Matrix sinemasından Casus Smith, bilim kurgu kısmındaki en öne çıkan berbat karakterlerden. Emeli, simülasyondaki öbür casuslar üzere Trinity, Neo ve Morpheus’a düşman olmaktı. Ama Hugo Weaving ona o kadar karmaşık özellikler vermeye başladı ki, nihayetinde Smith öbür casuslara ve makinelere ihanet etti. Onun için beşerler iğrenç birer virüstü. Matrix de kaçmak zorunda olduğu bir hapishane.

8. Kont Dooku

twitter.com

Kont Dooku, Star Wars serisinde Darth Vader kadar ikonik bir makûs. Kendisinin Cumhuriyete ihanetini anlamak ise güç değil. Dooku’ya nazaran, Jediler barışı artık sağlayamadıkları için gözden düşmüşlerdi. Jedi Nizamı, siyasete karışmayı çok önemsiyordu ve kibirlerinin esiri olmuşlardı. Yeniden de Sith en düzgün seçenek değildi.

9. Sharpay Evans

twitter.com

Listemizdeki bir öteki berbat karakter ise High School Musical serisinden Sharpay Evans. Çoğumuz dramatik ve kaba davranışlarını güzel bulmasak da şu bir gerçek ki, Sharpay anaokulundan beri birçok oyunda yer aldı ve daha uygunu için çabaladı. Lisede ana bir rolü hak etmişti. Bu ortada Troy ve Gabriella’nın karaoke yapmaktan başka deneyimleri yoktu.

10. Scar

twitter.com

Aslan Kral’daki berbat kardeş, elbet Disney’in en sevilen kötülerinden. Kendisi savunmasız bir karakter olarak görünse de Mufasa’yı vazifeden almayı ve Simba’yı da taht sırasından çıkarmayı başardı. Kralların doğuştan değil de yetenek ve becerileriyle kral olmaları gerektiğine inandı. Böylece Scar, Kovu’nun düzgünlüğü için Nuka’yı reddetti. Bu gerçek bir karardı zira Kovu hakikaten de kral olmaya yetecek özelliklere sahipti. 

Peki, sizin sinema tarihinde favori kötünüz kim? Sizce niye bazen berbatları kahramanlardan daha alımlı buluyoruz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu