Haber

Danıştay, Çeşme Projesi’ne ‘Dur’ Dedi

Danıştay İdari Dava Daireleri Heyeti, ” İzmir’in Kanal İstanbul’u” olarak isimlendirilen Çeşme Projesi’ne ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, “bölgeye büyük yapılaşma getireceği, doğa tahribatına neden olacağı ve su kıtlığı yaratacağı” yönünde eleştirilen ve “İzmir’in Kanal İstanbul’u” olarak adlandırılan Ege Turizm Merkezi- Çeşme Projesi’yle ilgili kararını verdi.

Danıştay 6. Yönetimi, eksper heyetinin “planlama ilkelerine ve kamu yararına uygun değil” tarafındaki raporuna karşın; TMMOB, EGEÇEP, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası üzere sivil toplum kuruluşları ve çevreci yurttaşların müracaatlarıyla açılan davada, geçen aylarda yürütmeyi durdurma talebini oyçokluğu ile reddetmişti.

Çevrecilerin ve meslek örgütlerinin itirazı üzerine belgeyi inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Şurası, yürütmeyi durdurma talebini ret kararını kaldırdı. Danıştay İdari Dava Daireleri Konseyi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın planlama çalışmalarını yürüttüğü Çeşme Projesi’ne ait yürütmeyi durdurma kararı verdi.

PROTESTO MİTİNGİ DÜZENLENMİŞTİ

İzmir’de büyük tepkiye neden olan Çeşme Projesi’yle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi de devreye girmiş, projenin iptali için ayrıyeten dava açmıştı. Geçen 17 Mayıs’ta ise İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kentte bir protesto mitingi düzenlenmişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un da katıldığı Gündoğdu Meydanı’ndaki mitingde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Son nefesime kadar şehrimin doğasını koruyacağım” demişti.

BİLİRKİŞİ “UYGUN DEĞİL” RAPORU VERMİŞTİ

Danıştay 6. Dairesi’nce atanan uzman, Çeşme projesine yönelik “Planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varılmıştır” tarafında rapor hazırlamıştı. Lakin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, uzman raporuna ve çevrecilerin reaksiyonlarına karşın geçen mart ayında İzmir’de bir basın toplantısı düzenleyerek projede kararlı olduklarını vurgulamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu