Ekonomi

Uluslararası kuruluşlar “küresel gıda ve beslenme krizine karşı acil eylem” çağrısında bulunuyor

YENİ Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) gıda ve beslenme güvenliğine ilişkin küresel krize ilişkin acil eylem çağrısı yapan ortak bildiri yayınladı .

Açıklamada, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden zarar gören Türkiye ve Suriye halkına başsağlığı dilendiği, kuruluşların durumu yakından takip ettiği ve görev alanları dahilinde gerekli altyapıyı sağlamak için çalıştıkları belirtildi. .

Onlarca yıllık kalkınma kazanımlarına rağmen yoksulluğun ve gıda güvensizliğinin küresel olarak arttığının vurgulandığı açıklamada, tedarik zinciri aksamaları, iklim değişikliği, COVID-19 salgını, faiz artırımları yoluyla mali sıkılaştırma ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın benzeri görülmemiş bir şoka neden olduğu belirtildi. küresel gıda sistemi. .

Açıklamada, onlarca ülkede çift haneli enflasyonun görüldüğüne dikkat çekilirken, dünya genelinde gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğüne dikkat çekildi.

WFP’ye göre 79 ülkede 349 milyon insan gıda güvensizliği yaşıyor ve yetersiz beslenme yaygınlığı arttı.

Açıklamada, FAO ve WFP tarafından “açlık noktaları” olarak tanımlanan 16’sı Afrika’da olmak üzere 24 ülkede ihtiyacın ağır olduğu vurgulandı.

Gıda, akaryakıt ve gübre fiyatlarındaki artışa karşılık sübvansiyon alan ülkelerin yaptığı harcamalara dikkat çekilerek, sosyal koruma tedbirlerine düşük gelirli ülkelerde 4,3 milyar dolar, yüksek gelirli ülkelerde ise 507,6 milyar dolar harcandığı belirtildi.

Acil fon ihtiyacı

Açıklamada, gıda ve beslenme krizinin tırmanmasını önlemek için kuruluşların “açlık noktalarını kurtarması”, “ticareti kolaylaştırması, piyasaların işleyişini iyileştirmesi ve özel sektörün rolünü geliştirmesi” ve “zararlı sübvansiyonları yeniden düzenlemesi ve kullanması” için acil önlemler sıralandı. . Acil durum müdahaleleri ile uzun vadeli dirençlilik çabalarının istikrarlı olması gerektiği vurgulanmıştır.

Örgütler, hükümetleri ve bağışçıları, sıcak noktalardaki ihtiyaçları karşılamaya yönelik ülke düzeyindeki çabaları desteklemeye çağırdı ve WFP ve FAO’nun en savunmasız kişilere hızlı bir şekilde hizmet verebilmek için acilen fonlara ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.

Bildiride, ülkelere, düşük gelirli gıda ithalatçısı ülkelerdeki yoksul tüketicilerin gıdaya erişimini engelleyebilecek ihracat kısıtlamaları gibi politikalardan kaçınma, besin ve gübre mevcudiyetini kolaylaştırmak için ticareti kolaylaştırıcı önlemler alma ve şeffaf ve gayri resmi bir şekilde ticaret finansmanı girişimlerini destekleme çağrısında bulunuldu. -ayrımcı tavır.

Mevcut sübvansiyonların durumuna da değinilen açıklamada, ülkelerin küresel gıda güvenliği ve sürdürülebilir gıda sistemleri için daha hedefli programlara yönelik genel evrensel sübvansiyonları yeniden düzenlemesi ve kullanması gerektiğine değinildi.

Bildiride, sosyal sınırlama ile gıda ve gübre piyasalarındaki temel yapısal zorlukların üstesinden gelmek için şimdiden harekete geçilmiş olsa da, uzun süreli bir krizi önlemek için kilit alanlarda daha uyumlu eylemlere ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

haber-caykara.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu