Ekonomi

Son Dakika: Cari denge temmuzda 5,5 milyar dolar açık verdi

Ekim 2021’den bu yana ilk kez haziran ayında fazla veren cari denge, bir ayın ortasından sonra tekrar açık verdi. Haziran ayında 674 milyon dolar fazla veren cari işlemler dengesi, temmuz ayında 5,5 milyar dolar açık verdi. Altın ve elektrik hariç cari işlemler hesabı 717 milyon dolar fazla verdi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI 10,4 MİLYAR DOLAR

Ödemeler istikrarı tanımıyla dış ticaret açığı 10 milyar 477 dolar oldu. Hizmet istikrarından gelen giriş ise 5 milyar 999 milyon doları buldu. Bu kalemde seyahat kaleminden net gelir 4 milyar 795 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birincil gelir istikrarı ve ikincil gelir istikrarı kalemlerinde sırasıyla 903 milyon dolar ve 85 milyon dolarlık net çıkış kaydedildi.

FİNANS HESABI

Doğrudan yatırımlardan net giriş 392 milyon dolar olarak kaydedildi. Portföy yatırımlarına 1 milyar 160 milyon dolarlık net giriş kaydedildi. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 734 milyon dolar ve 18 milyon dolarlık net alım yaptığı görüldü. Diğer yatırımlar kaleminde ise yerli bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları net 942 milyon dolar azaldı.

RESMİ REZERVLERDE 2,7 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ

Yabancı bankaların yurt içi mevduatlarında dövizde 1 milyar 186 milyon dolar net artış, Türk lirasında ise net 206 milyon dolar azalış olmak üzere toplamda 980 milyon dolar net artış kaydedildi. Yurt dışından sağlanan kredilerde genel hükümet, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 35 milyon dolar, 483 milyon dolar ve 181 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi. Bu ay resmi rezervlerde net 2 milyar 778 milyon dolarlık artış yaşandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu