Ekonomi

Hurma kurutma işi mahalleyi fabrikaya çevirdi

Hurma kurutma işi mahalleyi fabrikaya çevirdi

ADANA – Cennet Hurması üreticisi Hamza Kılıçkaya’nın 8 yıl önce Adana’nın Kozan ilçesinde 10 kadınla birlikte komşularına iş vererek başlattığı hurma kurutma işi, 10 bin nüfuslu mahalledeki üreticilere örnek oldu ve bir örnek haline geldi. Gelir kaynağı arttıkça arttı.

Hamza Kılıçkaya adlı girişimcinin 8 yıl önce başlattığı hurma kurutma işi, mahalleyi adeta açık hava fabrikasına çevirdi. Üreticiler mahallede çocuk ve yaşlı nedeniyle işe gidemeyen kadınlara istihdam sağlıyor.

Mahalledeki üreticiler her yıl toplamda yaklaşık 5 bin ton Cennet Hurması kurutarak ekonomiye katkıda bulunurken, tüm mahallenin fazla mesai yapmasıyla birlikte her yıl üretici sayısı ve üretim artıyor.

Mahalle Muhtarı Cengiz Büyüköztürk, işsiz kadın kalmadığını ve Adana’nın örnek üreten bir mahallesi olduklarını belirterek, girişimci Hamza Kılıçkaya’nın başlattığı üretimin tüm mahalleye yayıldığını, hem üretici hem de çalışan sayısının arttığını belirtti.

“8 yıl önce 10 kişiyle başladı”

Yapımcı Hamza Kılıçkaya, “Burası Kozan’ın Ağlıboğaz Mahallesi. Bu mahallenin nüfusu 10 bin ve şu anda bu alanda yaklaşık bin kişi çalışıyor. Her yerde hurma kurutma çalışması yapılıyor, çatılarda, bahçelerde, balkonlarda. Yaklaşık 100 kişi çalışıyor. Üretimimde mahallede günde bin kişi çalışıyor. 5 kilodan 1 kilo hurma üretiliyor. Mahallede yaklaşık 5 bin ton kuru hurma üretiliyor. 8 yıl önce 10 kişiyle çalışmaya başladık.

Bu yıl 270 ton hurma aldık. Hava koşulları önemlidir. Sağlık açısından kansere karşı koruyucu özelliği olduğu gibi diyet ürünü olarak da tercih edilmektedir. İlçemizde marka haline gelen bu çalışmaya başta Ankara ve Bursa olmak üzere Türkiye’nin büyük firmaları büyük ilgi gösteriyor. “Mahalle genelinde çalışarak üretiyoruz” dedi.

“Çalışanlar memnun”

Kuru hurma üretimi için her gün işe gelen Arife Metin, işe çıkamayanların burada çalıştığını belirtti.

Nisanur Aktaş, mahallede herkesin fazla mesai yaptığını kaydederek, “Komşumuz Hamza abiyle birlikte tüm mahallede iş imkanları açıldı. Bütün kadınlar fazla mesai yapıyor ve güzel oldu. Hem konut ekonomisine katkı sağlıyoruz, hem de üretiyoruz.”

safranbolu-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu