Haber

Genel Sağlık-İş Başkanı Uğur, “Kalp ve Damar Cerrahisinde de ameliyat yapılamaz.

Haber: MERVE İTİMAT Kamera: EYLEM Ladin DEĞER

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Lideri Dr. Derya Uğur, son dönemde ekipman yetersizliği nedeniyle kalp ve damar cerrahisi alanında ameliyat yapılamadığına dikkat çekerek, “Bu ekipman eksikliği ve temin edilememesi, Aklımıza şu soru geliyor: Bu vatandaş bu sağlık sorununun çözülmesi için özel hastanelere mi yönlendirilmeye çalışılıyor? Bugün kalp damar cerrahisinde balon yok, anjiyoda stent yok, stent yok deniyor. Et satan firmanın satabileceği 110 lira. 49 lira olunca bu malzeme hastanede bulunamıyor ve aort değişimi gibi hayati bir operasyon maalesef yapılamıyor. Özel hastaneye gidebilen gidecek ama parası olmayan ölecek. Maalesef insanların bunun sorumluluğunu nasıl üstleneceğini anlamakta çok zorlanıyoruz” dedi.

Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Dr. Derya Uğur, ANKA Haber Ajansı’nın kalp damar hastalıkları (kalbi ilgilendiren bir hastalık sınıfı) nedeniyle ameliyat edilememesi nedeniyle çok sayıda hastanın tedavisinin aksaması ve hayatlarının tehlikeye girmesine ilişkin sorularını yanıtladı. veya kan damarları). Uğur dedi ki:

“ÜLKEDE ORTOPEDİK VE BEYİN CERRAHİSİ CERRAHİSİNE EK OLARAK UZUN SÜRELİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ YAPILAMIYOR”

“Türkiye’de uzun süredir yapılamayan ortopedi ve beyin cerrahisi ameliyatlarının olduğunu defalarca dile getirdik. Bu süreçte kalp ve damar cerrahisi alanında yapılamayan ameliyatların arttığı bilgisini aldık. Ortopedide yapılamayan ve aynı nedenlerle kalp ve damar cerrahisinde beyin cerrahisi yapılamayan sağlık hizmetinin olmaması yansıtılır.

“MALZEME EKSİKLİĞİ VATANDAŞLARIN TEDAVİ İÇİN ÖZEL HASTANELERE YÖNLENDİRİLDİĞİ SORUSUNU BİZE GETİRİYOR”

Örneğin toplumun neredeyse yüzde 60’ının ihtiyacı olan varisler kalp ve damar cerrahisinde uygulanamaz. Bildiğimiz bir hastanede mart ayından beri varis ameliyatlarını yapacak malzeme yok ve hastalar bekliyor. Hasta, ben dışarıdan alayım doktorum bu ameliyatı benim yerime yap, varisimi tedavi et der. Ancak dışarıdan alınması yasak olduğu gibi, bu malzemeyi dışarıdan bir devlet hastanesine getirip doktora yaptırmak da yasaktır. Durum böyle olunca hastalar beklemeye ya da özel hastanelere gitmek zorunda kalmaya başlıyor. Bu malzemenin olmaması, elde edilememesi aklımıza şu soruyu getiriyor; Bu vatandaş bu sağlık sorununu ortadan kaldırmak için özel hastanelere mi yönlendirilmeye çalışılıyor?

“BUGÜN KALP DAMAR CERRAHİSİNDE ANJİUS DENENİYOR BALON YOK STENT YOK”

Türkiye’de milli, halkçı ve halkçı sağlık politikaları uygulanmaz ise böyle olur. Vatandaş en basit varis ameliyatından bile mahrum kalmak zorunda. Sağlık her geçen gün kötüye gidiyor. Günümüzde kalp damar cerrahisinde yapılacak anjiyoda balon, stent olmadığı söyleniyor. Cerrahlarımızdan biri aort replasmanı tedavisi yapamayacağınızı haykırıyor. Aort değişimi için SUT’un verdiği fiyat yeni güncelleme öncesi 49 lira iken malzeme satıcısının satabileceği fiyat 110 lira, aradaki fark yüzde 300 fark. 49 lira olunca bu malzeme hastanede bulunamıyor ve maalesef aort değişimi gibi hayati bir operasyon yapılamıyor. Bunun artık sona ermesi bir kural.

“YÖNETİCİ BİR KURUMDAKİ TALİMATLAR TOPLAM AMELİYATLARLA STENT, BALON, ANJİO, AORT DEĞİŞTİRİLMESİ YAPILMAZ”

Bunların hiçbiri yapılamaz, aslında yönetici bu cerrahları bir kurumda toplamış ve siz bu ameliyatları asla yapmayacaksınız, stent, balon, anjiyo, aort değişimi yapamayacaksınız… Birçok uzmanlıkta elektif ameliyatlar yapılamıyordu, hatta acil ameliyatların yapılması için ekipman sağlamaya çalışıyordu. Acil ameliyat bile mümkün olmayacağı için 112 ile hasta getirmesine bile engel oldular. Maalesef önlem alınmadığı takdirde Türkiye’deki tüm kurumlarda bu giderek artacak.

“HASTALAR SAĞLIK HİZMETİ ALAMADILAR, BU SAĞLIK HİZMETİNİ ALMAK İÇİN HASTANE BULMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Ekipman kasılması konusunda büyükşehirlerden ve şehir hastanelerinden aldığımız bilgiler var. Sağlığınızı pazarlarsanız, işi özel yatırımcıların elinden almaya kalkarsanız, işte burada devreye girersiniz. Toplumda sağlık hizmetinin çok güzel binalarda verildiği algısını yönetirseniz… Bugün donanımız, çalışan cihazları olmayan şehir hastaneleri var. Cihazın çalışmadığı şehir hastanesinde o hastaneye cihazı getiren firmaya peşin para ödüyorsunuz bir sürü para ödüyorsunuz ama cihazın başına bir şey geldiğinde o firmanın satış sonrası hizmeti olmadığı için o cihazlar bekliyor yani hastalar sağlık hizmeti alamıyor, sağlık hizmeti alamadıkları için kapı kapı dolaşıp bu sağlık hizmetini alabilecekleri bir hastane bulmaya çalışıyorlar.

“ÖZEL HASTANEYE GİDEBİLİR AMA PARA GİTMEYEN HAYATINI KAYBEDECEKTİR”

İnsanlar artık sağlık hizmeti alacak yol ve sisteme sahip değil, parası olanlar da alamayacak duruma geliyor. Özel hastaneye gidebilenler gidiyor ama ülkemizde giderek artan bir kriz var. Bu krizle birlikte parası olmayanlar hayatını kaybedecek. İnsanların bunun sorumluluğunu nasıl üstlendiklerini, nasıl kabullenebildiklerini maalesef anlamakta güçlük çekiyoruz.”

aziziye-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu