Yaşam

Borges’in medeniyet üzerine ironik sözleri: The Brodie Report

Latin Amerika edebiyatının önde gelen romancılarından Jorge Luis Borges’ten lezzetli öyküler. Dünya edebiyatının önemli kalemlerinden biri olan Borges’in kitapları dünyanın birçok diline çevrildi; ve en çok okunan yazarların başında gelmeyi başardı.

Bu hikayeleri kısaca asmadan yazmaya özen gösterdim, ne kadar başarılı oldum bilmiyorum. Zayıf olduklarını söylemeye yüreğim yok; Dünyada en bariz özelliği kaos olan dünyayı takip eden tek bir düz sayfa veya basit bir kelime yoktur.

Yazar kitabını şöyle anlatıyor;

“Açıklığa kavuşturmak isterim ki, ne bugün ne de eskilerin masalcı ya da mesel dediği bir yazar değilim, ama şimdi rehberli bir yazarım. Ezop olmaya niyetim yok.

Borges’in hikayelerini okumak

Kendilerine diğer tüm kitapların anahtarını verecek kitabı arayan Babil kütüphanecileri gibi, Borges’in öykülerini okurken, kusurlu ve ulaşılamaz olanın baş döndürücülüğü arasında bir ileri bir geri sürükleniriz.

Sayfa: 104

Yazar hakkında…

Borges, 1899’da Buenos Aires’te doğdu. Cenevre ve İngiltere’de eğitim gördü. Bir süre İspanya’da yaşadıktan sonra 1921’de Arjantin’e dönerek yazarlık kariyerine başladı. 1935’te Şiddetin Evrensel Tarihi’ni yazdı.

Buenos Aires’teki yazarlık faaliyetlerinin yanı sıra kütüphaneci, İngiliz edebiyatı profesörü ve edebiyat topluluğu başkanı olarak çalıştı. 1955’ten 1970’e kadar Arjantin Ulusal Kütüphanesi’nin direktörlüğünü yaptı.

ödüllü romancı

1961’de Formentor Ödülü’nü Samuel Beckett ile paylaştıktan sonra ünü sınırları aştı. 1980’de prestijli Cervantes Ödülü’ne layık görüldü. Yazar 1986’da öldü. André Maurois’e göre “Uyruk ve mizaç olarak gerçek bir Arjantinli olmasına rağmen, kendisini evrensel edebiyatla yetiştirmiştir”Örnek bir yazar olan Borges, edebiyat tarihi, ideoloji ve inanç tarihinden aldığı fikirleri ustaca sentezleyerek yarattığı orijinal evrende zaman, mekan, kader ve gerçeklik gibi evrensel meseleleri, kurmacanın sonlarının ve sonlarının birbirine karıştığı bir üslupla yazmıştır. kurgu dışı ortadan kalktı.

Kitap sayfası için link:

[email protected]

haberhani.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu