Haber

Altınpınar Limni Gölü’nde arama kurtarma eğitimi

Altınpınar, Limni Gölü’nde arama kurtarma eğitimi aldı

Geleceğin arama kurtarma ekipleri Gümüşhane’de profesyoneller tarafından yetiştiriliyor.

GÜMÜŞHANE Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri, Jandarma Arama Kurtarma ve Gümüşhane İtfaiye ekipleriyle birlikte Altınpınar Limni Gölü üzerine kurulan havai hat ile sel ve su baskınlarında yapılacak müdahaleleri uygulamalı olarak öğrendi.

Gümüşhane’nin Torul ilçesine 15 kilometre uzaklıkta, sarıçam ormanları ile çevrili, otantik yaylaları ve doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen Altınpınar Limni Gölü, gerçeğe hiç benzemeyen bir eğitime ev sahipliği yaptı. Gümüşhane Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencileri ve istekli TUTSAK Ekibi (Turan Organizasyonu Sivil Arama Kurtarma) Altınpınar Limni Gölü’nde 4 gün kamp yaparak uygulamalı eğitim aldı. JAK, Gümüşhane İtfaiyesi ve Gümüşhane Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen eğitimlerde AYAY öğrencileri harita ve koordinat belirleme, iple tırmanma ve iniş, çığ arama gibi çalışmalar gerçekleştirdi. Eğitimin son gününde AYAY öğrencilerinin eğitimi için Ankara’dan özel olarak gelen JAK grupları su ve su baskınları üzerinden iple kurtarma eğitimleri verdi. Öncelikle ekipmanlar öğrencilere tanıtıldı ve Limni Gölü üzerinden havai hat çekildi. Kurulan hatta öğrenciler tüm güvenlik önlemlerini alarak arama kurtarma eğitimi alırken hem mesleki deneyim kazandılar hem de heyecanlı anlar yaşadılar.

“Öğrencilerin hepsi gönüllü olarak buraya geldi”

Gümüşhane Belediyesi İtfaiye Şefi Muhammet Aydın, eğitimlerin AYAY öğrencileri için büyük bir deneyim olduğunu belirterek, “Gümüşhane’nin tabiat harikası olan Altınpınar Limni Gölü’ne eğitimimiz için geldik. 4 gün kamp dönemi geçirdik. Burada kamp çadırları kurarak öğrencilerimizi 3-4 farklı eğitimle eğittik. İlk gün burada harita eğitimleri verdik. Bugün gölde çocuklara özgüven nasıl kazandırılır, nasıl yapılır gibi konularda eğitimler vermeye çalışıyoruz. olası bir su birikintisine, göle, dağa iniş, halat nasıl kurulur, makara sistemleri nelerdir, yaralılar nasıl alınır gibi durumlarda buradaki profesyonel kurtarıcılar müdahale etmelidir.Amacımız olabilecek herhangi bir doğal afet durumunda çalışanlarımızla birlikte hazırlıklarımızı yapmak ve müdahale etmek için tüm gönüllülerimizle bu tür bir grup oluşturduk.”

“Kurtarma tekniklerini uygulamalı olarak öğreniyoruz”

Havai hatlarda ilk kez böyle bir eğitim aldığını söyleyen Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü mezunu Samet Tamer, “Bu eğitimler bizim meslek hayatımız için çok değerli. Daha önce teorik eğitim aldık ve kamp alanımızı burada kurduk. Tırmanma iniş eğitimimizi burada aldık ardından pusula ve harita tekniklerini öğrendik. Bugün çığ, su ve su baskınlarını da öğrendik. Daha önce çok kez tırmanıp alçaldım ama bu ilkti. İpi kullanmak, buraya istasyon kurmak bunlar bilinmesi gereken şeyler” diye konuştu.

“Mezun olmamıza rağmen eğitimden kopuk değiliz”

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü mezunu Sema Tosun, arama kurtarma konusunda herkesin bilgi sahibi olması gerektiğini belirtti. Bana ulaşacağını, bana bir şey olmayacağını, her türlü felakete karşı tüm önlemlerin alınması gerektiğini herkese söylemek istiyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu