Sağlık

150 Bin Sağlık İdaresi Mezunundan ‘Beyaz Reform Atama’ İsyanı!

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Beyaz Reform’ kapsamında yaptığı 85 bin sağlık çalışanı alımının ilk ayağı olan 42 bin 500 kişilik alımda ‘sağlık yöneticiliği’ bölümü mezunlarına verilen sözler tutulmadı. ‘. Satın almada sağlık ruhsatı adı altında 400 kişilik bir ekip ayrıldı. Giden ekip de sağlık idaresi değil büro memuru ünvanı olarak rehberde yer aldı. Bilim Sıhhat Haber Ajansı’na (BSHA) konuşan Sağlık İdaresi Platformu Lideri Umut Temir, “İşin ehli olana verilmesini, 5 bin atama ve liyakat istiyoruz. Sus payı olarak sağlık yöneticiliği unvanı için değil 400 kişilik kadro verildi. Sağlık Bakanlığı daire başkanları ile yaptığımız görüşmede Sayın Bakanımızın talimatı ve takdiri ile devamsızlık yaptığımızı söylediler.”

Sağlık İdaresi Ruhsatı Sahiplerine Verilen Mükerrer Sözler Tutulmadı, Mağdur Olduk!

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. KPSS sonucuna göre ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme ile taşra teşkilatının hizmet birimlerinde istihdam edilmek üzere 31 bin 600 sözleşmeli sağlık çalışanı, il genelinde Sağlık Belgesi branşında ise 400 kişi istihdam edilecek. KPSS ile işe alınacak sağlık çalışanlarının branşlarının ortası. Sağlık Yönetimi Bölümü mezunları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı atama duyurusuna “Türkiye’nin Sağlığına 42 bin 500 Yeni Meslektaş” tepki gösterdi. Sağlık Yönetimi Platformu Lideri Umut Temir, BSHA ile bir araya gelen “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beyaz Reform kapsamında yapılacak 85 bin sağlık çalışanı alımının ilk kısmı olan 42 bin 500 kişilik işe alımda Sağlık Müdürü ünvanı ile işe alınacağımızı ancak 400 kişilik bir ekip olacağını söyledi. 15 yıl kaldı. O da sağlık idaresi değil, büro memuru unvanı altındaydı. 100 binin üzerinde mezunu ve 50 binin üzerinde okuyucusu olan sağlık idaresi lisans sahibi mağdur edilmiştir. İşin ehli olana verilmesini ve en az 5 bin atamanın yapılmasını istiyoruz” dedi.

Sağlık İdaresi Bölümü

Sağlık idaresi kısmı, ihtiyaç nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından 1963 yılında kurulmuştur. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Başşehir Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi bünyesinde yer alırken, 2022 yılı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre lisans ve önlisans düzeyinde 146 üniversite bünyesinde yer almıştır. 2010 yılına kadar sadece lisans düzeyinde var olan bölümün önlisans derecesinin hemen hemen tüm üniversitelerde açıldığını belirten Platform Lideri Umut Temir, Türkiye’de büro yönetimi ve lisans sağlık yönetimi başlığı altında 400 kişinin alınmasını eleştirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından 42.500 yeni meslektaş olarak yapılacak alımlar.

Sağlık Yönetimi Alanında Her Yıl 20 Bin Mezun Veriyoruz

Başkan Umut Temir, her yıl 20 bin mezun veren ekibe ekip verilmediğini, beceriksiz sağlık çalışanı yardımcısı için sağlık yönetimi alanında kendilerine yer verildiğini söyleyerek mağdur edildiklerini söyledi. Temir, “Bugün 100 binin üzerinde mezun ve 50 binin üzerinde okuyucusu olan bölümümüz her yıl yaklaşık 20 bin mezun vermektedir. Bu kadar mezun olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların idari birimlerinde, sahada eğitim almamıza rağmen ekip verilmiyor ve sağlık çalışanı yardımcılarına yer veriliyor. yetkin değil, bu nedenle alandaki sağlık çalışanları azalıyor ve biz bölüm mezunları da mağdur oluyoruz. Ailelerimiz dahil yaklaşık 500 bin kişilik geniş bir kitlenin sesini Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanımız duymuyor. Sağlık Bakanımız maalesef defalarca konuşmalarına rağmen kesimin mağduriyetlerini gideremedi.”

Beyaz Reform kapsamındaki satın alma işlemine bizim payımız dahil edilmedi.

Platform Lideri Temir, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Kasım 2022’de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde yaptığı son konuşmada; Sağlık Yönetimi Departmanı’nın kıymetini ve artık alımlarda olacağımızı anlatmak, ayrıca takım takvimine bölümü eklemek. Cumhurbaşkanlığı ile gerekli yazışmaların yapıldığını, görev tanımı çalışmasının kısa sürede sonuçlanacağını, dairenin mağduriyetlerinin birkaç ay içinde giderileceğini söyledi. Beyaz Reform kapsamında bakanlığın alacağı 85 bin sağlık çalışanının ilk bölümü olan 42 bin 500 kişilik alımda sağlık müdürü unvanıyla işe alınacağımızı söyledi. 15 yıl sonra satın almada sus payı olarak 400 kişi olduk ama sağlık yöneticiliği ünvanı ile değil büro katibi ünvanı altına girdik. Beyaz Reform kapsamında yapılan atamanın ikinci bölümünde büro memuru olarak işe alımda ne unvanımız ne de payımız yer aldı. Sağlık Bakanlığı’nda daire başkanları ile yaptığımız görüşmede bakanımızın talimatı ve takdiriyle devamsızlık yaptığımızı söylediler.”

En Az 5 Bin Randevu Alınıp Çalışanlara Verilsin!

Temir, Sağlık İdaresi lisansı ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği önlisans bölümlerine en az 5 bin atama yapılıp hak sahibi olanlara iş verilmesi gerektiğini belirterek, “Fırsat eşitliği istiyoruz” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu